Насловна О нама Download Везе Контакт

Протест испред Амбасаде Украјине

Стоп америчким марионетама, слобода Словенима,
српско-руска солидарност

У суботу 24. јануара у Београду изведена је протестна шетња против провокативне и  неодговорне политике, коју води садашњи председник Украјине Виктор Јушченко, који је на власт дошао на незаконит начин уз финансијску, политичку и другу помоћ САД, ЕУ и НАТО пакта.

Циљ ове акције је изражавање протеста народа Србије, јако погођеног неодговорним понашањем «наранџастог» шефа Украјинске државе, чије је деловање довело до прекида испорука руског гаса у земље Европе. Као што је добро познато, у Србији почетком јануара без грејања је остало више од милион људи у 17 градова наше земље. Треба напоменути да је главни циљ прекоокеанских диригената сукоба између Кијева и Москве – постепено увлачење словенске и православне Украјине у паклени казан еуроунијаћења и германизације. Сматрамо да није потребно да корпорације из западне Европе буду посредници у трговини гасом између Русије и Украјине и на тај начин беспотребно изазивају и провоцирају сукобе по римској крилатици «завади па владај». У Вашингтону и Бриселу добро знају да је баш у Кијеву настала прва Руска држава – Кијевскаја Русј, на чијем тлу Руси по први пут су били крштени по Православном обреду, што је од огромне важности за руску духовност и културу. Сматрамо логичним и важним братске односе Русије и Украјине, они се не смеју угрожавати зарад интереса оних који су и на Балкану оставили пустош; стари назив за Украјину је Малорусија, а велика већина њеног становништва је Православна. Такође, оштро се противимо намерама Виктора Јушченка да уведе Украјину, дом козака, у НАТО пакт и на тај начин угрози безбедност Русије.

Протест су организовали Народни покрет 1389, Студенички круг и руска омладинска организација «Млада Русија». Осим тога, на учешће у протесту су позвани сви грађани и симпатизери/чланови низа патриотских организација.

Ова акција је уједно и 177. дан свакодневних протеста на Тргу републике против евро-атлантских интеграција и хашког фашизма. Неколико стотина грађана се окупило на тргу; након обраћања представника удружења: Млада Русија (представник организације Илија Горјачев), Студенички круг и 1389 и читања вести Информационог центра, кренуло се у протестну шетњу до Булевара ослобођења. Надомак Амбасаде колони су се придружили и припадници Образа. За ову прилику је сачињен посебан транспарент који позива на словенску слогу, солидарност и мудрост у време евроатлантских обмана и размирица које се шире; транспарент такође указује на посредничку улогу Србије у побољшавању односа Русије и Украјине ради интереса обе стране. На плакатима који су излепљени сликовито је представљена неразумна политика украјинског председника Јушченка који сече грану на којој седи и кида руско етничко, народно стабло намећући украјинској држави прозападни курс.

Захваљујемо се свим организацијама које су помогле одржавање скупа позивањем својих чланова и уступањем техничке опреме. Режим организаторе скупа засипа судским позивима и кривичним тужбама, али протести не посустају.

http://srpska.ru/article.php?nid=10632&sq=&crypt=