Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Улазак Црне Горе у НАТО је неприхватљив

17.12.2015.

Идеја уласка Црне Горе у НАТО је између осталог и парадоксална – запад се хвали стално својом демократијом, а Мило Ђукановић покушава да уведе Црну Гору у НАТО без референдума, без изјашњавања народа. Он такав мандат нема. Увођење једне државе под војни савез без одобрења грађана је вид окупације, који ће направити више штете него користи онима који га заговарају.  

Државна традиција Црне Горе је таква да не трпи и не подноси идеју уласка у НАТО. Сетимо се Светог Петра Цетињског, који је био верски и државни поглавар и предводник црногорске војске у две битке против Турака и у обе победоносно. Није ли он целим бићем био окренут Русији? Није ли он оставио у аманет трајну блискост Русији и најтеже речи за сваког из Црне Горе ко устане против Русије? Јасно је да НАТО пакт има многе анти-руске елементе, а посебно је то видно на примеру кризе у Украјини и Сирији, али и у Грузији, итд. Нису ли данас у НАТО пакту државе некадашње Аустро-угарске и Трећег рајха?  

Не смемо заборавити ни недавно бомбардовање од стране НАТО пакта СР Југославије коју су чиниле Србија и Црна Гора. Да ли је то већ заборављено?  Да ли се НАТО пакт извинио Црној Гори? Стратегија кукавичка придруживања силнику и силеџији да би се избегли сукоби није на нивоу Црне Горе и није морална. Да ли Миловци знају колико кошта прихватање стандарда НАТО пакта? Да ли је циљ да се осигура трговина дрогом према западној Европи?

Идеја уласка у НАТО је директна провокација Русије и нагло кварење идеалних односа кроз векове. То је глупост и незахвалност: Мило покушава (али неће успети ) да сруши оно што је српски народ Црне Горе вековима са муком зидао. Када је Црној Гори било најтеже Русија је помагала и то редовно. Данас има много туриста и богатих Руса који долазе у ЦГ са жељом да инвестирају у њу и заиста доносе велики капитал. Коме је у интересу да то поквари?   

Шта значи Црна Гора за НАТО и колико се поштује и данас? Ни много веће и моћније државе од ЦГ се практично ништа не питају у НАТО пакту, а Црна Гора ће у свему бити занемарена и маргинализована, суштински, а вероватно и формално. Да ли је потребно да гину црногорски војници за интересе Америке и Велике Британије на Блиском Истоку у Африци, итд? Војска ЦГ је у тако лошем стању да је њен допринос снагама атлантским скоро нула.   

Који су мотиви НАТО пакта да позове Црну Гору у чланство? Када се погледа карта распростирања НАТО-а види се да је то веома моћан војни блок који може сасвим мирно да спава, јер га нико не угрожава нити то иком пада на памет, али можда други не могу да мирно спавају од њега. НАТО пакт својом величином и даљим аспирацијама за проширењем већ одавно превазилази одбрамбене оквире и поприма империјалистичке димензије. Безбедносна равнотежа је нарушена од слома Варшавског пакта у Европи и свету и то се јасно осећа. Територијално проширење неће повећати безбедност чланица алијансе већ ће само изазвати забринутост Русије и њено повећано наоружавање и већа улагања у војску, а то није оно што запад жели.  

 

евро-атлантизам / евро-атлантске интеграције - погледајте