Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Систематско уништавање Војске Србије

Америчка агенција USAID (коју је основао врховни командант оружаних снага и председник САД) је од преврата 5. октобра уложила преко 725 милиона долара у Србију и Црну Гору. Ова америчка агенција заједно са министром одбране Драганом Шутановцем и другим корумпираним државним чиновницима Србије, спроводе систематско уништавање Војске Србије, што је политичко-оперативни наставак бомбардовања НАТО-а из 1999. године.

Велеиздајнички, антидржавни план, (којим се озбиљно доводи у питање безбедност грађана Србије и опстанак државе) је уобличен 2004. године (година 17-омартовског погрома Срба на Косову и Метохији). План је да се 450 војних објеката прода за 1 до 4 милијарде долара!! Неки чланови Владе су упознати са овим деструктивним планом и подржавају га, важно је обелоданити њихова имена што пре. 19 званичника владе је путовало службено у Америку, како би добили детаљна упутства за систематско уништавање Војске Србије, заиста и ови функционери, изроди су себе уписали у књигу срама и издаје.

Народни покрет 1389 ће се са бројним пријатељима и пријатељским организацијама у Србији и Русији потрудити свим легалним средствима да се овај монструозни план не оствари. Главни одговорни је министар одбране (боље рећи окупације) Драган Шутановац, који се иначе отворено залаже за улазак Србије у НАТО пакт, а због таквих изјава није смењен. Неопходно је да се све патриотске снаге Србије удруже како би министар Шутановац што пре био смењен и како би се зауставило систематско уништавање Војске Србије, којим диригује канцеларија НАТО пакта, која је смештена (на општу срамоту) у згради Министарства одбране.

Ево вести на сајту: USAID

http://serbia-montenegro.usaid.gov/code/navigate.php?Id=797

Subotica utire put konverziji vojne imovine

Uporedo sa reformisanjem vojske Srbije u manju, mobilniju i savremeniju vojnu silu, ispostavilo se da ona poseduje više imovine nego što joj je potrebno. Širom Srbije, vojska troši novac na održavanje kompleksa koji su izgubili strateški značaj. U isto vreme, opštine i gradove u želji da privuku investicije, ove vojne komplekse gledaju kao na lokacije za potencijalne braunfild investicije.

Strategija reforme sistema odbrane usvojena 2004. godine, prepoznala je ovaj problem i definisala pravni okvir koji omogućava aukcijsku prodaju viška vojne imovine. U to vreme se na listi Ministarstva odbrane našlo 450 objekata koji koji Vojsci više nisu potrebni. Prema tom postupku lokalna zajednica je dobila pravo preče kupovine. Master plan, usvojen u junu 2006, ustanovio je i proceduru prema kojoj će se odvijati konverzija u komercijalne svrhe i način korišćenja tako stečenih sredstava.
Military-conversion-image

Subotica pionir u borbi sa zastarelim propisima

Subotica je bila zainteresovana da dođe u posed vojne kasarne „Petar Drapšin“ i poligona „Gornji Radanovci“ (145 ha, 178 miliona dinara) od novembra 2005, kada je Vlada Srbije zatražila pismo o interesovanju. Bilo je potrebno nekoliko godina, ali uz tehničku pomoć USAID-ovog Programa podsticaja ekonomskom razvoju opština i dobru volju Ministarstva odbrane, Subotica je uspela u probijanju kroz šumu zastarelih procedura i propisa. Konačno, u februaru 2010, grad je potpisao Ugovor sa Ministarstvom odbrane. Trenutno je u procesu preuzimanja i prilagođavanja ovog zemljišta potrebama potencijalnih investitora.
Vlada najavljuje bržu konverziju

Vlada Srbije uskoro će omogućiti da se ubrza i pojednostavi postupak prodaje vojne imovine i lokalnim samoupravama daju duži rokovi za izmirenje obaveza za kupljenu imovinu, najavio je potpukovnik Aleksandar Ilić, načelnik Odeljenja za master plan Uprave za infrastrukturu Ministarstva Odbrane na prošlomesečnom brifingu za medije o konverziji viška vojne imovine u u svrhe lokalnog ekonomskog razvoja.

Trenutno ima 450 vojnih kompleksa koji nisu neophodni za funkcionisanje vojske, dok se vrednost vojne imovine koja će biti prodata procenjuje na između jedne i četiri milijarde evra. Do danas su prodata 22 kompleksa za nešto manje od 600 miliona dinara i pribavljena 24 stana. Ovakva prodaja omogućiće vojsci da se modernizuje i da se postojeće obaveze pretvore u dobrobit za lokalne zajednice.

USAID je podržavao opštine i gradove pomažući Ministarstvu odbrane, Republičkoj direkciji za imovinu i Poreskoj upravi Minstarstva finansija da se postupak ubrza tako što će se definisati rokovi u administrativnoj proceduri i da se ustanovi metodologija procene vrednosti specifičnih vojnih objekata. USAID je takođe pomogao lokalnim samoupravama u pripremanju dokumentacije za dobijanje kredita i posredovanju između lokalne samouprave i Vojske Srbije da pregovore reše na obostranu korist. Sada su sve strane zadovoljne time što je uspostavljen savremen, efikasan i felksibilan način komunikacije između države i lokalnih samouprava.

Subotica veliki kompleks zemljišta koji je ovim putem dobila na raspolaganje koristi za otvaranje Industrijsko - tehnološkog parka. Dušan Guslov, pomoćnik gradonačelnika Subotice, rekao je kako su im studijske posete sličnim industrijskim parkovima u Mađarskoj i Češkoj koje je USAID organizovao mnogo značile. „Imali smo priliku da vidimo kako se upravlja velikom privrednom zonom i kako se privlače investitori koji će u nju ulagati“, objasnio je Guslov. USAID je takođe u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj u Subotici radio na pripremi marketinške kampanje za promociju ove lokacije stranim investitorima. Takođe je pomogao i da se primene evropski standardi u planiranju resursa, neophodnoj infrstrukturi i minimumu tehničke pomoći koju bi grad trebalo da obezbedi.

I konačno, Subotica se ovih dana sprema da postojeći biznis inkubator čije je osnivanje pomogao USAID, preseli na lokaciju novog Industijsko – tehnološkog parka, bivšeg vojnog zemljišta. „Ovime će se“, potvrđuje Guslov, „smanjiti postojeći troškovi zakupa, a dobijena sredstva uložiti u podsticaj male privrede.“ Ako bi i ostale opštine sledile primer Subotice i konvertovale objekte koji vojsci više nisu potrebni u komercijalne svrhe, to bi dovelo do otvaranja stotina malih preduzeća i hiljada novih radnih mesta širom Srbije, a Vojsci obezbedilo neophodna sredstva da postane savremena i efikasna.

USAID je, u aprilu 2010, podržala studijsku turu u SAD za 19 zvaničnika vlade koji učestvuju u konverziji viška vojne imovine kako bi se upoznali sa iskustvom SAD u upotrebi viška vojne imovine za ekonomski razvoj. Među učesnicima su bili gradonačelnici i zvaničnici pet gradova/opština (Niš, Čačak, Užice, Valjevo i Paraćin), tri visoka predstavnika Ministarstva odbrane, četiri visoka predstavnika Državne poreske uprave, savetnik u kabinetu Predsednika Srbije i drugi. Učecnici su, za vreme posete, imali priliku da posete vojne baze gde se vrši konverzija na lokacijama kao što su Fort Riči, Midl River Stejšn, Uajt Oaks i druge lokacije koje služe kao primeri kako uspešna saradnja vojske i lokalne uprave može za rezultat da ima situaciju u kojoj su obe strane pobednici.

Srpski zvaničnici tokom studijske posete SAD