Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Вацлав Клаус против „европеизма“

30.08.2011.

Извор: Први критички аналитичко-информациони портал о ЕУ "Референдум": http://referendum-eu.rs

Чешки председник Вацлав Клаус је на годишњем Европском форуму Alpbach, најоштрије критиковао Европску унију, поредећи је са страним империјама које су тлачиле Чешку вековима. Tакође, упозорио на штетност идеологија као што су „европеизам“ и „мултикултурализам“, које је назвао трагичним грешкама данашње западне цивилизације, и потенцијалним узроцима тероризма.

Вацлав Клаус

Чешки председник Вацлав Клаус је на годишњем Европском форуму Alpbach, који се одржава у августу у Аустрији, најоштрије критиковао Европску унију, поредећи је са страним империјама које су тлачиле Чешку вековима.

„Најпре је три века над нама владао Беч, потом неколико година Берлин. Након тога је уследило четири деценије Москве и потом десет година слободе, а сада имамо Брисел“, рекао је Клаус, одговарајући на питање постављено у оквиру Форума, да ли жали због чланства Чешке у ЕУ.

Ова отворена и оштра оптужба на рачун ЕУ није изненађујућа, с обзиром да је чешки председник врло добро познат као отворени евроскептик и државник који је највише одуговлачио са потписивањем Лисабонског споразума, покушавајући да своју државу спасе од губитака самосталности и демократије које тај Споразум доноси.

По Клаусовим речима на Форуму, Европљани треба да сарађују и живе заједно, али то треба да се одвија преко билатералне сарадње влада, а не преко „супранационализма“, алудирајући на све веће стапање и нестајање националних држава у безличном Европском пројекту. Наиме, Европска унија све више добија облик државе, на шта указују и скорашње изјаве Меркелове и Сaркозија који позивају на формирање јединствене економске владе Европске уније, користећи економску кризу као изговор за тај корак (погледај овде).

Вацлав Клаус је такође упозорио на штетност идеологија као што су „европеизам“ и „мултикултурализам“, које је назвао трагичним грешкама данашње западне цивилизације, и потенцијалним узроцима тероризма. Затим критиковао је идеологију „хомосексуализма“, коју разликује од хомосексуалности, као и идеологије одређених покрета за заштиту животне средине, за које сматра да имају за циљ да зауставе економски напредак.

Такође Клаус се осврнуо на недостатак демократије и слободе говора и мишљења у Европској унији. Рекао је да тзв. „политичка коректност“ онемогућава сваку озбиљну расправу и да неке нове идеологије које данас владају, на поштују идеје и политичка мишљења која су за њих непријатна.

Клаус је на овом Форуму говорио пред претежно младом публиком, која се залаже за европске интеграције, и запањио их је својим ставовима.

Извори:
http://ceskenoviny.cz/news/zpravy/political-correctness-destroys-serious-discussion-klaus/678403
http://b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=08&dd=24&nav_category=78&nav_id=537069

 

Евроатлантизам - погледајте