Насловна О нама Download Везе Контакт

Европске интеграције воде у НАТО пакт

Влада ради иза леђа народу

22.11.2010.

Самит НАТО пакта у Лисабону, је показао да лидери НАТО-а боље познају Владу Србије од грађана Србије, као и то да Влада Србије ради подмукло народу иза леђа. Наиме, самит НАТО-а је поздравио "евроатлантску опредељеност" Владе Србије, мада је Влада званично војно неутрална! Очигледно да Влада тешко обмањује грађане Србије причама о војној неутралности, док истовремено води тајне преговоре са НАТО пактом о уласку у овај злочиначки, агресорски војни савез. Овим се показује и права природа европских интеграција које служе само као параван за уништење војске Србије, разарање привреде, антисрпску пропаганду, одбацивање Косова и Метохије и приступање НАТО пакту.

Посебно зачуђује безобразлук и неписменост министра одбране Драгана Шутановца, који тврди да чланство у програму "Партнерство за мир" значи аспирацију ка атлантском блоку - по овој логици и Русија која је члан Партнерства за мир има велику жељу да буде члан НАТО пакта. Г-17 се отворено залаже за улазак Србије у НАТО и тиме крши одлуку највишег законодавног тела и коалициони споразум. Председник форума за безбедност и демократију потврђује да је политика Влада крајње дволична: једна демагогија важи за домаће прилике а друга за свет; овакво понашање је крајње неморално и противзаконито. Мора се приметити да је Влада Цветковић-Тадић, по ко зна који пут у свом мандату, произвела структурну аферу и тиме испунила услове да буде оборена, тојест норма за подношење оставке је вишеструко испуњена.

 

http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/141325/NATO+zove+Srbiju,+Srbija+se+vadi+na+vojnu+neutralnost.html

BEOGRAD 22. 11. 2010 PRESS

NATO zove Srbiju, Srbija se vadi na vojnu neutralnost

Lideri 28 clanica NATO u usvojenoj deklaraciji sa samita u Lisabonu pozdravili su i nastavljaju da podrzavaju „izrazenu opredeljenost Vlade Srbije za evroatlantske integracije i jacanje saradnje izmedu tog vojnog saveza i Srbije"

Pozdravljaju evroatlansku opredeljenost Srbije... Samit NATO u Lisabonu

Clanice NATO su navele i da ponavljaju „otvorenost za buduce teznje Srbije, ukljucujuci koriscenje prilika koje pruza NATO partnerstvo za politicki dogovor i prakticnu saradnju".

Ovaj, do sada najjasniji poziv clanica NATO Srbiji, dopunjen je i izjavom Ive Josipovica, predsednika Hrvatske, zemlje clanice ove alijanse, da je „Srbija dobrodosla u NATO" i da bi uclanjenje doprinelo miru i stabilnosti u regionu.

Sutanovac: Pohvale za Vojsku

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih NATO sada ima vrlo pozitivan odnos prema Srbiji, ministar odbrane Dragan Sutanovac navodi Vojsku Srbije.

- Pozitivan odnos koji NATO ima prema Srbiji vidim pre svega kao izrazavanje postovanja prema vojsci, ali i prema reformama koje sprovodimo i za koje dobijamo pohvale i na Istoku i na Zapadu. Srbija je neutralna, ali ne sme da ostane u zapecku evropske odbrambene politike, pa shodno tome mi podizemo sve nase kapacitete - navodi Sutanovac.

Na nase pitanje od kada se to Vlada Srbije zalaze za „evroatlantske integracije", kad nas drzavni zvanicnici stalno uveravaju da Srbije cini sve samo na „evropskim integracijama" i da smo „vojno neutralni", Sutanovac kaze da je Srbija od 2006. clanica NATO programa „Partnerstvo za mir", cime je izrazila svoje aspiracije ka evroatlantskim integracijama.

- Sve aktivnosti se sprovode u skladu sa odlukom parlamenta u cilju jacanja sistema odbrane i naseg medunarodnog polozaja. Cinjenica da su sve zemlje oko Srbije u NATO ili su izrazile zelju za pristupanje u savez, dovodi do potrebe jacanja nase pozicije u Partnerstvu. Jacanje saradnje moze se ostvariti i kroz ucesce u zajednickoj bezbednosno-odbrambenoj politici EU na cemu mi u poslednje vreme veoma intenzivno i radimo - dodaje Sutanovac.

Medutim, portparol vladajuceg SPS Dorde Milicevic kaze da je ova vlada, izmedu ostalog, formirana sa ciljem da napreduje u „evropskim, a ne evroatlantskim integracijama". S druge strane, potpredsednica G17 Suzana Grubjesic tvrdi da vojna neutralnost nije odrziva i da Srbija „narednih godina treba da iskoristi sve segmente Partnerstva i postane i clanica NATO".

Ko kome sta prica

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstic smatra da su lideri NATO saopstili gradanima Srbije ono sto njima govore Vlada i predsednik Srbije.

- Nama govore da je drzava vojno neutralna, a u svetu da su cvrsto opredeljeni za NATO. Nemaju politicku hrabrost da kazu istinu jer istrazivanja ukazuju da je vecina gradana protiv. Ocekujem da ce nakon sledecih izbora vlast pokrenuti kampanju kako Srbija mora u NATO jer, eto, i Rusija saraduje s njima - prognozira Kristic.

Predsednik Atlantskog saveza Vladan Zivulovic kaze za Press da je posle samita u Lisabonu nerealno ocekivati da cemo biti izuzetak od pravila da je clanstvo u NATO nepisani preduslov za ulazak u EU.

B. Bojic