Насловна О нама Download Везе Контакт

ПЕТРОВДАН 2007.

Прославу великог српског и Православног празника Петровдана одлучили смо да обележимо, како је и најпригодније, посети нашој милој Републици Српској. Дванаест припадника покрета у три аутомобила пошла су на пут у раним јутарњим сатима. Братунац је приредио парастос жртвама рата, посећено је Војничко гробље, а у центру града је одржан народни скуп. Посетили смо Спомен-собу у којој су изложене фотографије пострадалих од руке муслиманских злочинаца, а међу жртвама је и седмогодишња девојчица.

 

Упознали смо се са руководством Борачког удружења Братунца и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, разменили поклоне и обрадовали се обострано овом познанству. Црква у Сребреници је уприличила парастос многобројним српским жртвама Сребренице и околине, Петровдан је обележен уз гусле подсећањем на ратне борбе и страдања народа; старешинство храма нас је срдачно поздравило видно радосни што нису заборављени од браће с друге обале Дрине; то поподне смо провели у шетњи градом у новим мајицама са ликом команданта Ратка Младића и разговору са мештанима; приметна је оштра подела на српску православну и (српску) муслиманску заједницу. Ваљево је било место предаха у повратку; искористили смо неочекивану прилику да поскидамо плакате „Младића у Хаг“ Иницијативе младих за људска права (групица хонорараца Британске амбасаде), што је изазвало отворену подршку грађана Ваљева.

 

Спомен соба у Братунцу са фотографијама српских жртава

Суштина овог пута јесте подршка Републици Српској и наше чврсто противљење издвајању Сребренице и Поточара из састава РС; такође апелујемо за објективно извештавање о страдањима у овој области где је убијено више православних Срба него муслимана. Светски медији игноришу српска страдања и њихово обележавање у Братунцу, на помолу је још једна мегаломанска лаж типа: Маркале, Рачак, десетине хиљада силованих муслиманки, итд – поново је наш заборав темељ нових страдања! Снажано подржавамо браћу Србе – нису заборављени и неће бити заборављени! Потребна је много јача сарадња.

 

 

 

Српско војничко гробље у Братунцу

 

црква у Сребреници